1 ВЕРЕСНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ВИДІВ, ВИНИЩЕНИХ ЛЮДИНОЮ

У день пам'яті видів, винищених людиною, людство має вкотре усвідомити свою відповідальність за збереження всіх живих створінь. Цю дату обрано тому, що саме 1 вересня 1914 року в зоопарку міста Цинцинаті, США, помер останній мандрівний голуб, історія знищення якого яскраво показує нам колосальні масштаби нашої необачності. Основною причиною зникнення виду мандрівного голуба став комерційний відлов і забій заради отримання м’яса.

Довгий час люди не звертали увагу на збіднення живої природи. Але тепер картина різко змінилася: багато територій залишились без лісів, багато тварин знищено. Багато тварин і рослин, що раніше вважалися не корисними або навіть шкідливими, виявлялися дуже цінними. Показовий приклад – отруйні змії. Зараз введені суворі обмеження на їх відлов тому, що зміїна отрута є дуже важливою сировиною для виготовлення ліків.

Що стосується України, за останні 10 років катастрофічно впала чисельність лося. Важко оцінити і кількість ведмедів, рисі та диких котів, які лишились в природі на території нашої держави. Між іншим, на всі ці види продовжується браконьєрське полювання. Кожне нове видання Червоної книги України містить все більше зникаючих видів.

Все, що було створено природою має таке саме право на існування, як і ми, люди. Таке етичне ставлення потрібно для збереження життя на нашій спільній планеті.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці