Ліквідовано сміттєзвалище у Безлюдівці

До Державної  екологічної  інспекції у Харківській області (далі – Інспекція),  надійшло звернення від громадянина стосовно несанкціонованого сміттєзвалища на території поблизу Безлюдівського водосховища. 



Під час проведення позапланового заходу екоінспекторами разом з головою Безлюдівської селищної ради було проведено обстеження території та виявлено місце незаконного вивезення та складування відходів різного морфологічного складу, це залишки побутових відходів, поліетилену, пластикової тари та інші, які розміщені на земельній ділянці (площею приблизно 150-170 м2) біля лісосмуги вздовж ґрунтової дороги в напрямку Безлюдівського водосховища.



Зазвичай, особи, що викидають відходи на несанкціоновані сміттєзвалища, невідомі. У такому разі, відповідальність за безпечне поводження з відходами та ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ на своїй території покладається на органи місцевого самоврядування. Крім того, до повноважень органів місцевого самоврядування також належить забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, у разі, якщо вони знаходяться за межами населеного пункту.
       Силами громадського активу виконавчого комітету селищної ради виявлене сміттєзвалище було прибране.



Вивезене сміття у невстановлені місця призводить до забруднення території твердими побутовими відходами та має негативний вплив фактично на всі компоненти довкілля: змінюється ландшафт, погіршується якість ґрунтів, повітря, води. Це створює загрозу здоров’ю населення та навколишньому природному середовищу, а також естетичний вигляд навколишніх територій. Бережімо природу, люди!!!

 

Довідка: Відповідальність органу місцевого самоврядування за стан благоустрою населеного пункту і, зокрема, за безпечне поводження з відходами, прописана в Законах України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про відходи», «Про місцеве самоврядування», «Про благоустрій населених пунктів». Наприклад, ст. 19 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» визначає, що виконавчі та розпорядчі органи місцевих рад у межах своєї компетенції організують збір, переробку, утилізацію і захоронення відходів на своїй території. А відповідно до ст. 21 Закону України «Про відходи», органи місцевого самоврядування забезпечують здійснення контролю за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території, ліквідацію несанкціонованих та неконтрольованих звалищ.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці