За розлиту нафту – більше 500 тисяч гривень

Земельну ділянку державної власності, із земель сільськогосподарського призначення на території Печенізької селищної ради, використовує ПЕЧЕНІЗЬКЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ДЖЕРЕЛО». Влітку 2020 року Державною екологічною інспекцією у Харківській області була здійснена позапланова перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства на цьому комунальному підприємстві. В ході перевірки було зафіксовано забруднення земельної ділянки площею 49353 м², також були відібрані проби ґрунтів та за результатами їх досліджень встановлено перевищення ГДК, що є порушенням ст. 55 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 35 Закону України «Про охорону земель».


        




       Підприємства, які мають за напрямком діяльності збирання безпечних відходів повинні забезпечити, щоб експлуатуєма земельна ділянка мала тверде покриття, яке мало б запобігати попаданню нафтопродуктів до ґрунту. Не дивно, що на незахищеній землі були розлиті нафтопродукти та інші забруднюючі концентрати.

Відповідно до Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням земельних ресурсів, Інспекція розрахувала шкоду, заподіяну державі в розмірі 536 тис. 343 грн.

Розрахунок шкоди і претензія з пропозицією про добровільну сплату були надіслані на адресу керівника ПЕЧЕНІЗЬКОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЖЕРЕЛО. При відмові від добровільної сплати збитку Інспекція буде змушена звернутися до Господарського суду. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці