Спалюючи листя, порушуємо Закон і шкодимо здоров’ю

Державна екологічна інспекція у Харківській області попереджає: спалювання опалого листя заборонене законом. Про неприпустимість випалювання залишків рослинності, до яких належить і скинуте деревами листя, йдеться у ст. 27 Закону України «Про рослинний світ», ст. 39 Закону України «Про тваринний світ», ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», а також у п. 5.2. Правил благоустрою території м. Харкова.

Відповідальність за спалювання опалого листя окреслена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення і передбачає накладання штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 гривень) і на посадових осіб – від п’ятиста до семиста таких мінімумів (8500-11900 гривень).

Випалювання опалого листя шкодить не лише довкіллю, але і здоров’ю людини. Листя є природним фільтратором повітря: за весну, літо та осінь вбирає в себе пил і багато різних шкідливих речовин, які потім виділяються під час спалення. Дим від таких вогнищ містить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низку канцерогенних сполук. У людини ці речовини викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

Відповідаючи на питання: «А що ж треба робити з опалим та зібраним листям?» можна сказати, що найбільш дружнім по відношенню до довкілля є компостування опалого листя. А законодавством передбачена можливість укладання договорів на його вивезення.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці