Спільно працюємо на результат

Планова перевірка Приватного акціонерного товариства "Куп`янський молочноконсервний комбінат" була проведена Державною екологічною інспекцією у Харківській області ще восени 2018 року. В ході перевірки було встановлено, що з 2017 по 2018 роки підприємство здійснювало забір води із трьох свердловин за відсутності спеціального дозволу на користування надрами (підземні води), що є порушенням ст.ст. 16, 19, 21 Кодексу України про надра.

А також було встановлено, що зазначеним суб’єктом господарювання здійснювались викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в наднормативному режимі, а саме без дозволу на викиди. Що є порушенням ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Внаслідок цих порушень Інспекцією здійснено розрахунок збитків, заподіяних державі на загальну суму понад півтора мільйона гривень.

З метою добровільного відшкодування заподіяної шкоди Інспекцією до підприємства було надіслано претензії. ПрАТ «Куп`янський молочноконсервний комбінат» в добровільному порядку збитки не відшкодувало, це стало підставою для звернення  Ізюмської місцевої прокуратури Харківської області, в інтересах держави, в особі Інспекції до  суду з позовом про стягнення з підприємства збитків, заподіяних державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства.

Після тривалого судового процесу Інспекція отримала позитивне рішення із вказаного питання, навіть з урахуванням того, що підприємство надало до суду ряд заперечень. Ці заперечення були розглянуті судом, проте не вплинули на результат справи. Східним апеляційним господарським судом винесена постанова про стягнення з Приватного акціонерного товариства «Куп`янський молочноконсервний комбінат» шкоди, нанесеною довкіллю, вартістю в 1 млн. 571 тис. 979 грн. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці