ЛІС – ЦЕ БЕЗЦІННИЙ ДАР ПРИРОДИ

17 липня 2019 року в Харкові з першим робочим візитом перебував Президент України Володимир Зеленський. Це було майже 2 роки тому… На нараді в Українському науково-дослідному інституті лісового господарства та агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького Президентом було наголошено, що кожен на своєму місці, особливо керівний склад лісових господарств, повинен відчувати відповідальність за результат своєї роботи.

Нагадаймо, що пріоритетним питанням було збереження лісів Харківщини, здійснення постійного контролю за рубками та іншими заходами, які проводяться у лісових господарствах області.

Упродовж останніх 2 років Інспекцією проведено безліч планових та позапланових заходів нагляду (контролю) у лісгоспах Харківщини. Нараховані мільйонні збитки за нанесену шкоду довкіллю, внаслідок зафіксованих на перевірках порушень.

Але знаходяться такі лісові господарства,  які не лише не визнають, що вони винні, навіть коли інспекторами зафіксовано безліч порушень при перевірці, але при цьому ще обвинувачують Інспекцію у невідповідності нормативно-розпорядчих документів.

Згадаємо про перевірку такого «брикучого» підприємства:

В березні 2020 року, на виконання Доручення Прем’єр-Міністра України від 29.01.2020, здійснено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства в діяльності ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство».

В ході перевірки були виявлені порушення під час планування та здійснення лісогосподарських заходів на території держлісфонду:

проведення рубок головного користування за лісорубним квитком, що виданий після відміни розрахункової лісосіки;

порушення правил пожежної безпеки в лісах України;

здійснення лісових користувань не у відповідності, з метою або вимогами, передбаченими у лісорубних квитках;

порушення вимог Санітарних правил в лісах України під час здійснення рубок лісу;

засмічення території об’єкту природно-заповідного фонду місцевого значення.

За результатами перевірки розраховано збитки, сума яких складає понад 3 млн. грн.

Наразі маємо  – ДП «Чугуєво-Бабчанське лісове господарство» звертається  з позовом до суду щодо неправильності оформлення Доручення Прем’єр Міністра України, юристи підприємства вважають, що це не документ!?!

ДП "Чугуєво-Бабчанське лісове господарство", скажіть, будь ласка, а завдання Президента України для вас теж просто слова?!?  

Ліс – це така система, яка потребує постійної уваги фахівців. Кілька років без догляду можуть завдати шкоди таких масштабів, яку потім доводиться усувати упродовж десятиліть.

Інспекція завітала - відповідно до завдань Президента України й на виконання Доручення Прем’єр Міністра України - з перевіркою ведення господарства цих самих фахівців, які повинні берегти ліс, а побачила – пні та сміття....

Зауважимо, що основний напрямок роботи лісових господарств – це відтворення лісів, захист і охорона, а не вирубування, засмічення й нищення.

Якщо кожен буде виконувати СВОЮ роботу якісно, усвідомлено, відповідально й ощадно, то наше життя стане кращим, а довкілля «цілим».  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці