НА ХАРКІВЩИНІ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ ОПЕРАЦІЯ «ПЕРШОЦВІТ-2021»

Назва цього заходу символічна – з першоцвітами приходе весна. Ми всі чекаємо на весну, на тепле сонечко, на яскраве буяння фарбами квітів, на цвірінькання пташок, на серенади березневих котів…

І ось, нарешті, пригріло сонечко, перші квіточки починають пробиватися крізь ще де-не-де зимову ковдру….

Які перші весняні квітки приходять відразу на згадку? Це блакитні проліски (проліски дволисті), котики (верба), крокуси (шафран сітчастий), черемша (цибуля ведмежа) тощо.





           А чи знали Ви, що майже всі ці перші квіточки занесені до Червоної книги України?!?

Червона книга України — основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

До уваги, на території Харківської області налічується близько 107 видів рослин, занесених до Червоної книги України (https://redbook-ua.org/plants/region).

Нагадуємо, що згідно зі ст. 90 КУпАП погіршення, знищення середовища перебування (зростання) тварин і рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) тварин і рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження), - тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти (від 340 до 510 грн.)  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти (від 510 до 850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Закликаємо громадян! Бережіть природу! Не винищуйте першоцвіти!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці