22 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗЕМЛІ

Міжнародний день Землі покликаний обєднати людей планети в справі захисту навколишнього середовища.

Що ж таке Земля? Напевно кожен з нас це знає, але дозвольте нагадати…

Земля – це третя за віддаленості від Сонця планета Сонячної системи. Найщільніша, п'ята по діаметру і масі серед всіх планет і найбільша серед планет земної групи, до якої входять також Меркурій, Венера і Марс.

Приблизно 70,8% поверхні планети займає Світовий океан, решту поверхні займають континенти й острови. На материках розташовані річки, озера, підземні води і льоди, разом зі Світовим океаном вони складають гідросферу. Рідка вода, необхідна для всіх відомих життєвих форм, не існує на поверхні будь-якої з відомих планет і планетоїдів Сонячної системи, крім Землі. Полюси Землі покриті крижаним панциром, який включає в себе морський лід Арктики і антарктичний крижаний щит…

З настанням весни всі країни світу, незалежно від національності, віри, звичаїв і традицій відзначають день Землі, в честь унікальної планети Сонячної системи.

Останні роки Земля посилено «стверджує» нам про необхідність звернути на неї увагу: астрологи і вчені впевнені, що збільшення числа техногенних катастроф, стихійних лих, виникнення озонових дір і наближення на небезпечну відстань до Землі пролітаючих комет - явні сигнали.

Ініціатором цього дня прийнято вважати громадського працівника Джона Мортона. Саме він в середині XIX століття організував акцію з висадки дерев - це перше свято деревонасадження в світі. Після цього він став главою Небраска і в 1872 році оголосив про день озеленення, коли всі громадяни штату виходили на вулиці, щоб прикрасити місто новими чагарниками і деревами.

Популярність свята в рази збільшилася після трагічних подій в Санта-Барбарі в 1969 році. Через розлив нафти в океані загинуло тисячі тварин, рослин і риб. Жителі Америки спільними зусиллями боролися з наслідками аварії.

Символом прийнято вважати грецьку букву θ, зображену зеленим кольором на білому прапорі. Його придумав організатор свята сенатор штату Вайомінг Нельсон.

Багаторічна історія свята сформувала і особливі звичаї, і традиції святкування. У всіх містах і країнах прийнято проводити яскраві мітинги, фестивалі пісні і виставки, на яких представлені роботи великих майстрів, молодих і зовсім юних любителів. Їх тематика - об'єднання жителів Землі для охорони навколишнього середовища і природних багатств.

В Харкові, наприклад, у деяких освітніх закладах учні виставляють свої малюнки або твори на тему – «планета Земля – наш спільний дім».

У кожній країні особливі традиції і звичаї, цікаві акції та флешмоби, які символізують важливість цього свята. Важливість нашої планети для кожного з нас. Нашої Землі…

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці